Lifestyle

Vergeef jezelf

 


In werkelijkheid gaat vergeven niet over de ander, maar over jou. Het is het loslaten van de pijn en onrecht uit het verleden, van de last die je meedraagt. Vergeven betekent de wens opgeven dat het verleden beter was geweest. 

– Louise Hay


Vergeven betekent niet dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan, maar dat je de pijn loslaat die het jou heeft gedaan. Vergeven is begrijpen wat de intentie is geweest van je gedrag vanuit je diepere wond – en die is alleen te begrijpen als de pijn is toegelaten in zijn volle betekenis. Je kunt niet met je hoofd zeggen: ‘Oké, ik vergeef mezelf, klaar.’ Vergeven is erkennen dat je zelf ook gewond bent en dat kunnen omarmen. 

Er zijn weinig mensen die oprecht een ander pijn willen doen. We doen elkaar pijn op basis van onze wonden. Als we dat veroordelen, houden we de deur gesloten naar de kans op genezing van die pijn. Zolang je jezelf veroordeelt, veroordeel je de ander. Alle oordelen over de ander zijn een projectie van de oordelen over jezelf en laten je zien waarin je nog niet van jezelf houdt. Deze houding van (zelf)afwijzing is destructief en begraaft je zelfliefde. Als je het oordeel loslaat, kan er een opening ontstaan naar een dieper begrip van het lijden. Daar ligt de sleutel tot zelfliefde. Je omarmt de persoon die je ten diepste   bent. 

Vergeven doe je in eerste instantie voor jezelf: je bevrijdt jezelf van de last van het verleden, alsof je een zware rugzak afdoet. Van vergeven word je zachter naar jezelf, wat maakt dat je ook liefdevoller naar de ander kunt kijken. In het vergeven van jezelf geef je ook de ander, aan wie je pijn hebt opgelopen, vrij. Zolang je jezelf en daarmee de ander niet kunt vergeven, blijf je gebonden in wrok en verbittering, en die gevoelens vreten maar aan één persoon: jezelf. Als je de focus legt op de liefde voor jezelf, zal alles in je wat gebaseerd is op angst oplossen.  


 Tip

Ga in gedachten terug naar je meest recente ervaring van een onbereikbare liefde. Voel wat de voedingsbodem was voor deze relatie, welke vorm die relatie ook had. Kijk naar je eigen aandeel. Waarin was je niet trouw aan jezelf? Misschien ben je te lang in de relatie gebleven terwijl je hart er niet meer bij was. Misschien ben je de verbinding juist niet aangegaan waardoor je de relatie geen kans hebt gegeven. Heb je jezelf afhankelijk gemaakt van de ander of heb je juist die ander te lang aan het lijntje gehouden? Heb je de grens van de ander niet gerespecteerd of heb je over je eigen grenzen laten gaan? Heb je alleen aan je eigen belang gedacht of heb je jezelf te veel aangepast aan de wensen van de ander?  

Als je je eigen aandeel duidelijk hebt, sta je stil om te voelen vanuit welk gemis in jezelf dit voortkomt. Geef erkenning aan dit gemis door het gevoel toe te laten. Vergeef jezelf.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *