Lifestyle

Zin geven of wrok koesteren

 


Ring the bells, that sti ll can ring 

Forget your perfect offering 

There is a crack, a crack in everything 

That’s how the light gets in 

That’s how the light gets in 

– Leonard Cohen[36] 


In het toelaten van mijn wond, voel ik de keerzijde. Hoe ik heb vastgehouden aan wrok en zelfrechtvaardiging: iedereen helpen dragen en me vanbinnen boos en wrokkig voelen dat ik nooit toekom aan mijn eigen geluk. Ik heb me te groot en sterk gemaakt en mijn verdriet miskend.  

Dankzij mijn vermoeidheid kon ik bij de pijn komen. Wat in eerste instantie een doodlopende weg leek die alles buitensloot, bleek een weg die me mijn levensenergie teruggaf. Nu ik mijn wond kan omarmen, ontstaat er ruimte voor een nieuwe passie: het schrijven en het doorgeven aan anderen wat mijn weg mij heeft opgeleverd.  

Nog steeds is het mijn wens anderen te helpen, maar dat is lichter geworden en wat vooral belangrijk is: mijn bestaansrecht hangt er niet langer van af.  


Om de verbinding met jezelf opnieuw te kunnen maken is het noodzakelijk om je wrok los te laten. Om de liefde voor jezelf weer te voelen, moet je je verdediging opgeven: ‘Forget your perfect offering.’ Dan kun je jezelf weer openen voor het toelaten van liefde: ‘That’s how the light gets in.’ 

Het opgeven van je verdediging maakt je kwetsbaar, omdat je alleen liefde kunt ontvangen als je jezelf opent en ontvankelijk opstelt. Daarvoor heb je de wrok los te laten en het verdriet wat erin opgesloten ligt toe te laten. Dan kun je je hart weer openen voor jezelf. Waar je je hart gesloten houdt, verlaat je jezelf steeds opnieuw en word je daarmee bevestigd in je verwonding. Als je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor het openen van je hart, stop je ermee jezelf in de steek te laten en leer je jezelf te openen voor liefde; in eerste instantie de liefde voor jez elf. 

Ik citeer hierbij een stuk uit het boek van klinisch psycholoog en psychotherapeut John Welwood, Liefde geven en liefde ontvangen [37]


‘De kern van alle wrok bestaat uit de diepe pijn en verdriet over het verlies aan binding. Omdat we nooit volledig en bewust om deze pijn getreurd hebben, is het in onze geest en lichaam gestold. Waar we niet om treuren, verandert in wrok. Pas als we dit verdriet erkennen en toelaten, in plaats van ervan weg te lopen, kunnen we het medicijn onttrekken uit het gif, zodat de wrok kan helen. Dat betekent dat we ons verdriet over verlies aan binding uit de schaduwen moeten halen en in het daglicht van openheid en warmte moeten brengen. ’ 


Uit het toelaten van het verdriet ontstaat een nieuwe betekenis die een diepere zin geeft aan je ervaring. Zingeving is wachten tot je klaar bent, zodat je zelf kunt zeggen dat het betekenis heeft gehad. Dat kan niemand anders voor je doen. Het heeft zijn eigen tijd nodig. Het kan niet te snel. Andere stappen kun je doen. Zingeving is de enige stap die je niet kunt doen, die komt langs als de tijd rijp is. Op een bepaald moment ga je voelen dat er iets verandert, je vindt een nieuw doel of je wordt je bewust van een dieperliggende opdracht. Je denkt soms heel goed te weten wat je wilt, maar dan blijkt je ziel toch een ander doel te hebben met je leven. Als je rouwt om een verlies, om het loslaten van een verlangen of een diepe wens, brengt je dat dichter bij het verlangen van je zielenopdracht. Dit helpt je om een nieuwe richting te vinden en je energie weer constructief in te zetten. Als je je lot werkelijk aangenomen hebt, kun je   ‘de rijkdom’ van je ervaring gaan delen met anderen. 

Wie niet durft te rouwen, blijft in de miskenning waardoor er geen zingeving kan plaatsvinden. In plaats daarvan blijf je hangen in cynisme en wrok en overheerst een gevoel van zinloosheid. Je blijft dan slachtoffer van je ervaring. Dit zal je belemmeren in het opnieuw aangaan van contact en hechting en zal je gevangen houden in de dynamiek. Wil je de vijfde stap uit de dynamiek zetten, dan zul je jezelf de tijd moeten gunnen om je wrok om te zetten in verdriet, zodat je in het openen van jezelf tot een nieuwe zingeving kunt komen.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *